Tel: +36 20 517 9074

Elolvastam és tudomásul veszem a GDPR tájékoztatóban foglaltakat

Ingyen házhozszállítás magánszemélyeknek: 80.000,-+áfa
Óvjuk és tegyük együtt egészségesebbé
környezetünket!
GarMed

Kertitó tisztítása, karbantartása

NyomtatóbarátAjánlás

A kert ősi civilizációk óta a földi paradicsom jelképe volt, egy darabka mennyország, és benne a víz alapvető szerepet játszott. Hiszen a víz az élet egyik alapvető eleme, az emberi érzékekhez legszorosabban kapcsolódó energiát jelképezi.

A legnagyobb bizonyossággal állíthatjuk, hogy egy kerti tó, legyen az bár szerény, de a vadvilágnak otthont nyújtó tavacska, vagy nagy méretű, netán tökéletesen megtervezett vízi látványosság, sok boldog órával örvendezteti meg gazdáit. A kertet a természetes harmónia és megnyugvás színterévé varázsolja.

Akárcsak a növények, a kerti tó is állandó gondoskodást igényel, mivel folyamatos változásban van. A benne lévő növény-, állat-, és apró mikroszkopikus élővilág hulladékanyagai ideális feltételeket biztosítanak a zöldalga kialakulásának, és elszaporodásának.

A komoly gondot a zöldalga elszaporodásából adódóan a víz bezöldülése jelenti.A probléma gyors orvosolására ezúttal, a megszokott vegyszeres tisztítás helyett az OSMO szerves tótisztítót javasoljuk, mely gyors és hatékony módon bontja le ezen szerves anyagokat, miközben megnöveli a víz oxigén tartalmát. Ezáltal a biológiai egyensúly 2-3 nap leforgása alatt könnyedén helyreáll és a tó vize tisztává, egészségessé válik, a tó élővilágának bántódása nélkül.

Kijuttatási mennyiség:
-erőteljesen szennyezett vizű tavak esetén: 200-500 g/10m3
-enyhe szennyezettség esetén:50-200 g/m3
Egyenletesen terítsük el a port a vízfelületen. Kertilocsolóval vízpermet formájában öntözzük meg a tavat elegyítve a port a tó vizével. Végül, forgassuk át egypárszor a tó vizét a víz alatti szivattyúval.
Amennyiben szükséges 1 hét után ismételjük meg a műveletet.
Egyszerre 1/3 tófelületet tisztítsunk meg.

Kertitó tisztítása
A tisztítás ideig óráig megoldja a tó vízminőségének javítását, viszont érdemes utánajárni mi okozhatja a problémát: a nem megfelelő növényesítés ( nem megfelelő levélzet borítja a víz felszínét, kevés oxigéntermelő víz alatti növény van a tóban), a túl sekély tó vize, vagy nyári időszakban a túlmelegedés, a rothadó növényzet felgyülemlése, stb.

Ahhoz,hogy tavunkat az év legnagyobb részében ugyanolyan örömmel élvezhessük évszakonként más és más feladatokra kell figyelnünk karbantartásánál.

Tavasszal az összes elhalt növényi részt, esetleg elhullott békát, halat szedjük ki a tóból. A túlszaporodó növények (pl. káka, nád) ritkítását mielőbb végezzük el, még mielőtt elkezdődne a békák tavaszi párzása.

Nyáron, úgyszintén rendszeresen halásszuk le a tó felszínéről az elhalt növényeket, algát, békalencsét. Rendszeresen ellenőrizzük a víz hőmérsékletét; felmelegedésekor és a vízszint csökenéskor töltsünk fel a tavat friss vízzel. Az oxigént folymatosan pótoljuk a vízszivattyú keringtetésével.

Kertitó tisztítása
Ősszel a húlló falevelekkel szemben kell ádáz harcot vívni. legegyszerűbb erre az időszakra egy hálót kifeszíteni a víztükör fölé. Vágjuk le a tündérrózsák elhalt leveleit. A nádat, illetve növények szárait ne távolítsuk el, mivel azokban nagyon sok rovarlárva telel át. Fagyérzékeny növényeket még a  fagy beállta előtt tegyük átteleltetés céljából edénybe és vigyük fagymentes helyre.

Amennyiben olyan szerencsések  vagyunk, hogy  teknőst is tudhatunk a tavunk lakói közt, úgy az átteleltetéssel nem adódhat gond, amennyiben tavunknak mélyebb, legalább 1,50 m mély része is van. Ellenkező esetben a tündérrózsákkal egyidőben telepítsük ki kedvenc teknősünket téli szálláshelyére.


Télen a tóban maradt élőlényeket hagyjuk nyugalomban. Ne törjük fel a jégtakarót, mivel ezzel nem segítünk a bent lakóknak. A hideg víz oxigén tartalma relatív nagy; az állatok pedig az alacsony hőmérsékleten egyébként is csökkentik anyagcseréjüket.

Az ökológiailag beállt tónak nagyon kevés gondozásra van szüksége; sokkal több az élvezeti értéke és a kert élővilágának egyensúlyban tartásában nyújtott haszna márcsak egy ráadás ajándék.
Kertitó tisztítása
Főoldal| Termékek| Kapcsolat| Oldaltérkép| Jóváhagyás| Adatvédelmi Szabályzat


.:: GarMed : © 2010-2018 GarMed Kft. : VIANO képviselet www.garmed.hu ::.

Kertápolás, Kertberendezés, Madárgondozás, Kálcium-klorid környezetbarát jégmentesítés, Faszánkók, Szánkó kiegészítők

GarMed