Tel: +36 20 517 9074

Elolvastam és tudomásul veszem a GDPR tájékoztatóban foglaltakat

Ingyen házhozszállítás magánszemélyeknek: 80.000,-+áfa
Óvjuk és tegyük együtt egészségesebbé
környezetünket!
GarMed

Organikus kert - növénytársítások

NyomtatóbarátAjánlás

Hogyan  alakítsunk ki természet közeli konyhakertet ?

 

Kevés energia befektetés és sok segítség a természettől

Az utóbbi időben egyre többet hallani a permakultúráról, amely kifejezés első hallásra idegenül cseng, de ha megismerjük értelmét ( a természetben megtalálható , önmagukat fenntartó rendszerek elvének lemásolása), akkor rájövünk arra, hogy nem egy új keletű irányzatról van szó a  mezőgazdasági tevékenység, kertfenntartás terén. A természettel összhangban való gazdálkodás még akár két generációval ezelőtt is tökéletesen működött.

 

A permakultúra-kert lényege, hogy zártláncú és önfenntartó rendszerben termelődnek meg a mindennapi élelmiszerek, melyben állatok, növények és mikroorganizmusok élnek és működnek együtt. A hagyományoshoz képest ezekhez a kertekhez csak minimális energia befektetés szükséges. Mivel a természetes élőkörnyezetet utánozza le, az organikus kert gyakorlatilag önmagát tartja fent. A permakultúra hagyományos gazdálkodás forma még okosabban. A biodiverzitás megőrzését, létrehozását, tehát minél többféle növény- és állatfaj tartását jelenti egy helyen.

Ebben a kultúrában nincs szükség vegyszeres permetezésre. A kártevők nagy részét természetes ellenségeik pusztítják el, ami óriási előny a környezetkímélés, egészségmegőrzés szempontjából. Ezzel szemben az iparszerű mezőgazdaságban egyre erősebb növény védőszereket kénytelenek használni, mert a kártevők sorra immunissá válnak a szerekkel szemben. Létrehozásától kezdve az organikus permakultúra-kert önmagát tartja fent, az embernek csak annyi a dolga, hogy trágyázzon, ültessen, locsoljon és végül learassa a termést.

A legkisebb kertben is megvalósítható ez a fajta kultúra, amennyiben a kerttulajdonos szigorú és jól végiggondolt figyelmet fordít a tervezésre és bizalommal használja az évszázados tapasztalatokon alapuló tudást.

Néhány lényeges szempont, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani a konyhakert kialakításánál:

 • a vetésforgó: ugyanarra a területre 2-3 évente kerüljön ültetésre ugyanaz a növénykultúra

  Ezáltal megakadályozzuk a tápanyagok kimerülését a talajból, valamint a fajta-specifikus kártevők elszaporodását.

 • a növénytársítás: milyen zöldségeket érdemes egymás mellé ültetni, amely a terméseredmény és a kártevőkkel szembeni védekezés szempontjából hatásos

 • talaj szükséges tápanyag utánpótlása szerves anyagokkal ( szerves komplex NPK táp, érlelt szerves állati trágya, saját készítésű komposzt…)

 • komposztálóhely kialakítása: mindenfajta zöldhulladék újrahasznosítása céljából

Kártevő riasztok a  kertben- azaz mi riaszt mit ?

A kártevők elleni küzdelem minden kertésznek  egy örök harcot jelent, hiszen az egész tavaszi-vagy akár év közbeni fáradságos munkáját tehetik tönkre a nem kívánt élősködők. A megfelelő növénytársítás már őseink által használt jótékony kerti gyakorlat, amellyel a kártevők túlszaporodása egyensúlyban tartható. Egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan növényközösségeket hozhatunk létre, melyek segítik, védik egymás egészséges növekedését. Egyes növények nemcsak távol tartják a korokozókat, hanem odacsalogatják a beporzó, vagy jótékony rovarokat is.

A növénytársításoknál 3 jól elkülöníthető együttélést különböztetünk meg, amikor a növények:

 • jól fejlődnek egymás tőszomszédságában - még erősítve is egymást
 • megtűrik egymást különösebb "jótékonykodás" nélkül
 • szomszédjuk ártalmára fejlődnek, vagy még rosszabb eset, amikor kölcsönösen ártanak egymásnak.

Növénytársítások - Jó szomszédok- védik egymást:

-           krumpli-kapor-fejessaláta

(Burgonyasorok között jól érzi magát a kapor, fejes saláta. )

-           sárgarépa – hagyma 

(A sárgarépa, és a vöröshagyma nemcsak kiváló szomszédok, de a sárgarépa kártevői nem szeretik a vöröshagyma közelségét, és fordítva is igaz.)  

-      káposztafélék-saláta; hónapos retek-fejessaláta

(Káposztafélék bolhakártevői irtóznak az általunk kedvelt saláta közelségétől, ugyanúgy ahogyan a földieper kártevői iszonyodnak a fokhagymától. A saláta a hónapos retket is védi a földibolha kártételétől.)

    -       paprika-bazsalikom; uborka-bazsalikom; földieper-fokhagyma

(Érdekes társítások is vannak, mint például: a paprika hálás, ha bazsalikom tövek illatoznak körülötte. A bazsalikom virágaival csalogatja a beporzó rovarokat, ezzel segíti az uborka kötődését. )

-      bab, cékla - csombor

-      zeller - póréhagyma

-      sárgarépa - saláta -  snidling

-      paradicsom - petrezselyem

-      paradicsom – zeller; karfiol-zeller

-      uborka – kapor

A cékla és saláta legösszeférhetőbb zöldségek, melyek  a legtöbb növénnyel együtt tudnak élni.

Ezenkívül a legtöbb növénnyel társíthatók még: az uborka, burgonya, kukorica.

 

-Sarkantyúkafélék cseresznyefa alatt: vonzza a tetveket (ezáltal mentesíti a fát).

-Levendula rózsák között: óvja a rózsát az erős levéltetű-fertőzéstől.

-Fokhagyma rózsák között, veteményesben:  jótékony hatás lisztharmat és rozsda által veszélyeztetett növények számára.

-Paradicsom és zsálya a veteményesben:  egészséges marad a káposzta-és a répatermés, mert a szaguktól minden káposztalepke és répalégy messzire menekül.

-Üröm ribiszke bokrok között: véd a ribiszke rozsdabetegsége ellen

-Császárkorona: hagymáinak szaga riasztja a pockokat

-Torma: védelmet nyújt a moníliás gyümölcsrothadás és a krumplibogarakkal szemben

 

Rossz szomszédok:

 • saláta - petrezselyem

 • édeskömény - paradicsom

 • bokorbab - hagyma

 • káposzta - hagyma

 • paradicsom - borsó

 • borsó - bab

 • burgonya - napraforgó

 • burgonya - paradicsom

 • káposzta - mustár

Egyéb aromás gyógynövényeket és feltűnő színű virágokat is ültethetünk, amelyek a kártevőket "megtéveszthetik"( Orvosi zsálya, muskotályzsálya, szurokfű, izsóp, kerti kakukkfű), miközben a hasznos rovarokat fogják becsalogatni, és természetesen a katicabogár is szívesen keresi majd fel kertünkket, amelynek a fő tápláléka a levéltetű.

DE bármilyen összetételű veteményest tervezünk is, ne hagyjuk ki belőle a körömvirág- és bársonyvirág sorokat, akár úgy is mint a táblák választóvonalát. Kiváló talajjavítók, jótékony hatásukkal segítségünkre lehetnek organikus veteményeskertünkben.

A körömvirág: erősítő hatással van zöldségeinkre, illetve elűzi a gyökérfonalférgeket , és távol tarja a levéltetveket.  Mindemellett kiváló gyógynövény sokrétű felhasználhatósággal.

A bársonyvirág, más néven büdöske, egy jellegzetes illatot bocsájt ki magából, ami távolt tartja a szúnyogokat és kártevőket (pl. fonalféreg…) kertünkből. Így a biokertben is nagy hasznát vesszük ennek a kis sárga szépségnek.

A csalán és diófalevél nélkülözhetetlen növényeink: a gyümölcsöst különböző biopermetlevekkel (pl. csalánlé, diófalevél tea) kezelve, el tudjuk kerülni a vegyszerek használatát.


A talaj tápanyagutánpótlásaszerves tápanyag hatásmechanizmusa.jpg

A tervezés során az ültetési rendet követően figyelmet kell szentelnünk a talaj tápanyagellátására. Minden növénynek más tápanyagszükséglete van. A talaj minőségétől, az abban lévő hatóanyagoktól függ, hogy a növény hozzájut-e az egészséges fejlődéséhez szükséges tápanyagokhoz, vagy azok hiányában lemarad a fejlődésben. A talajokból a növények által elhasznált  tápanyagokat nagyon hatékonyan tudjuk pótolni szerves (természetes eredetű) tápokkal: érett istállótrágyával, saját készítésű komposzttal és mindezek mellett a korszerű komplex NPK granulált szerves tápanyagokkal (Osmo, Viano szerves növénytápok- lásd: www.garmed.hu ).

Semmiképpen ne használjunk a talajéletet és légkörünket meglehetősen romboló műtrágyákat!

(Jó tudni ! A növények ezekből a műtrágyákból átlagosan 50%-ot vesznek fel. A nitrogén vegyületek fele a földben marad, szennyezve ezzel a talajvizeket. A legrosszabb azonban, hogy a nitrogén átalakul nitrogén- oxid, amely a légkörbe távozik. Ez pedig rendkívül jelentős üvegházhatást okozó gáz. Háromszázszor erősebb az ilyen hatása a szén-dioxidnál. A „zöld forradalom”, vagyis az intenzív mezőgazdaság óta összesen 18 százalékkal emelkedett meg jelenléte a légkörben. A mezőgazdasági területekről felszabaduló gáz összesen 6% részesedik az üvegházhatást okozó gázok összetételében.)

Kerti újrahasznosítás - Komposztálás

5_komposztalas.JPGA kert nélkülözhetetlen eleme egy komposztáló, amibe a kerti- és konyhai zöldhulladéktól mindent bele lehet dobni, ami természetes alapanyagú és egyébként a szemétbe kerülne. Semmi, ami organikus, nem lesz többé felesleges, minden újrahasznosítható komposztálással.

Életterünk megfelelő kialakításával a rendszer önmagától működik, nekünk csak be kell gyűjteni a "termést". A permakultúrát a lusta kertész gazdálkodási módjának is nevezik, mivel a talajműveléstől kezdve, a vegyszerezésig, semmit nem kell csinálnunk a kertben, csak tervezni és tervezni. A giliszták ásnak helyettünk, a kártevőket pedig, azok természetes ellenségeivel tudjuk távol tartani, illetve elűzni. 

Víz a kertben

6_2kertito_tisztitas.jpgA víz létfontosságú az élet szempontjából. Pezsdítő energiaforrás és életerő. Ahhoz,hogy egy kert egyensúlyban legyen, szükség van egy benne egy kis kerti tóra.  Már a legkisebb méretű tó is, megfelelő karbantartással, hasznosan járul hozzá számos veszélyeztetett növény- és állatfaj életterének kiegészítéséhez.

 Ezek alapján már nem is tűnik annyira bonyolultnak és fáradságosnak egy természetes kis haszonkert kivitelezése. (www.garmed.hu; e-mail: office@garmed.hu)Főoldal| Termékek| Kapcsolat| Oldaltérkép| Jóváhagyás| Adatvédelmi Szabályzat


.:: GarMed : © 2010-2018 GarMed Kft. : VIANO képviselet www.garmed.hu ::.

Kertápolás, Kertberendezés, Madárgondozás, Kálcium-klorid környezetbarát jégmentesítés, Faszánkók, Szánkó kiegészítők

GarMed