Tel: +36 20 517 9074

Elolvastam és tudomásul veszem a GDPR tájékoztatóban foglaltakat

Ingyen házhozszállítás magánszemélyeknek: 80.000,-+áfa
Óvjuk és tegyük együtt egészségesebbé
környezetünket!
GarMed

Zöldségek háztáji termesztése BIO módszerrel

NyomtatóbarátAjánlás
Zöldségek  BIO módszerrel A zöldségek egészséges fejlődéséhez a megfelelő tápanyagellátás szükséges, ám ehhez ismernünk kell az egyes fajták különböző talaj-, illetve tápanyagigényeit. Vannak úgynevezett élhetetlen növények, mint pl. az uborka, amely csak igen magas tápanyag szint mellett képes jól fejlődni.

A zöldségnövények tápanyag szükségleteit alaptrágyázással tudjuk fedezni. Ehhez kizárólag környezet és egészségkímélő szerves alapanyagokat javaslunk használni. Ősszel érdemes a saját készítésű komposztanyagot a talajba juttatni, hogy tavaszig bomlás útján javítsa a talaj szerkezetét és egyfajta alaptápanyaggal töltse azt fel.

Ültetéshez mindenképp javasolt NPK komplex szerves zöldségtápot használni, ezzel pótolva a talajban a komposztanyagunkból hiányzó egyéb fontos nyomelemeket és mikroelemeket. Így a frissen ültetett palántánk egyfajta immunerősítőhöz jut és elkezdheti a gyökérzóna fejlesztését, a zöldszár növelését, valamint a virágzást.
A szerves granulátum zöldségtápot ültetésnél az ültető gödörbe szórva, talajjal elvegyítve használjuk.

Tápanyag utánpótlásnál pedig a felszíni talajt meglazítjuk, azzal elvegyítjük és alaposan belocsoljuk.


A nagy tenyészterületű zöldségnövényeknél érdemes fészektrágyázást is alkalmazni, ahol közvetlenül a gyökér mellett biztosítjuk a fejlődéshez szükséges tápanyagot.
A káposztaféléknek is igen nagy a tápanyag igénye, itt érdemes az éves szervestrágyázás, de mellette még NPK Komplex szerves tápot is adjunk a növényeknek. A lombozat egészséges fejlődése érdekében, adhatunk egy-két alkalommal nitrogén fejtrágyát. A karfiol nitrogén igényesebb, a mikroelemek hiányára érzékeny növény. A rózsaképzéskor a legigényesebb. NPK optimális aránya 4:2:5.
Viano NPK 6+7+8
KáposztafélékA brokkoli tápanyag igényében a karalábéhoz és karfiolhoz hasonlítható, nitrogén (N) és káliumigényes (K) káposztaféle. A kezdeti fejlődés meghatározó a teljes tenyészidőre. A második kritikus szakasz a rózsaképződés szakasza. Nagyon rövid idő alatt sokszorozódik meg a fejlődő termés tömege és ekkor van a tápanyag és vízigény csúcsa. A megfelelő tápanyag és vízellátás a termés mennyiségét és minőségét is megalapozza.
A gyökérzöldségfélék káliumigényes (K) növények, itt épp a nitrogén (N) túladagolást kell elkerülni, mert akkor kevesebb ideig lehet majd a zöldségeket tárolni. Ősszel ássunk be az ágyásokba egy adag szerves trágyát, és szükség esetén még NPK kálium túlsúlyos szerves táppal pótoljuk a káliumot.Gyökérzöldségfélék
A hagymafélék a nitrogén (N) dús talajban kevésbé tudnak fejlődni, épp ezért soha ne trágyázzunk közvetlenül a hagyma alá, csak olyan területre ültessük őket ahol 2-3 éve történt utoljára a tárgyázás.A tökfélék termesztése során alkalmazzunk fészektrágyázást, melybe 1-2 marék szerves NPK tápot szórunk, alaposan belocsoljuk, majd földdel betakarjuk.

A bab szintén egy tápanyagigényes növény: a kezdeti fejlődéshez nitrogénben (N) gazdag tápanyagot kell kijuttatni.

Az uborka, amely szintén a tápanyagigényes növények közé tartozik, itt fontos a megfelelő arány betartása a jó terméshozamhoz: NPK - 4:1:5 .

A saláta tápanyagigénye viszonylag alacsony, könnyen felvehető tápanyagokat igényel, azt is a viszonylag sekélyen elhelyezkedő 20 cm-es gyökérzónából veszi fel.

A fejes saláta termesztése nem korlátozódik néhány talajtípusra, a szikesedett és a szikesedésre hajlamos talajokat leszámítva mindenütt eredményesen termeszthető. A növény nemcsak a talaj magas sótartalmára, hanem mindenféle növényi toxikus anyagra is különösen érzékeny.

A hüvelyesek közül a borsót kell tápanyag dús talajba ültetni. A foszfor a kálium és a nitrogén felét ősszel, szerves trágyával, vagy komposzttal dolgozzuk a talajba, majd a fejlődési időszakban pótoljuk a fent maradó részt NPK szerves granulátum táppal.


Főoldal| Termékek| Kapcsolat| Oldaltérkép| Jóváhagyás| Adatvédelmi Szabályzat


.:: GarMed : © 2010-2018 GarMed Kft. : VIANO képviselet www.garmed.hu ::.

Kertápolás, Kertberendezés, Madárgondozás, Kálcium-klorid környezetbarát jégmentesítés, Faszánkók, Szánkó kiegészítők

GarMed